Czarna herbata to jeden z najpopularniejszych napojów zarówno w Europie jak i w Polsce. Dla wielu ludzi jest ona nieodzownym dodatkiem do śniadania czy kolacji. Sposobem na rozgrzanie, poprawę samopoczucia i idealnym wstępem do rozmowy. Czarna herbata powstaje z liści, a także nierozwiniętych pączków kwiatowych krzewu herbacianego (Camellia sinensis). Liście i pączki kwiatowe najpierw przez około 20 godzin poddawane są procesowi więdnięcia, po którym następuje skręcanie. Następnie liście i pączki herbaciane poddane są procesowi całkowitej fermentacji i w końcu suszone, by zatrzymać w herbacie, to co najlepsze. Dzięki temu procesowi czarna herbata uzyskuje bogaty smak i aromat. Napar z czarnej herbaty charakteryzuje się przyjemnym zapachem i posiada barwę wpadającą w czerwień, od średniego do ciemnego odcienia.
Właściwości czarnej herbaty
Czarna herbata dzięki zawartości teiny działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, ułatwia koncentrację oraz niweluje uczucie zmęczenia i senności, działając jednocześnie dużo łagodniej i dłużej niż zawarta w kawie kofeina. Natomiast zawarte w niej polifenole neutralizują wolne rodniki, działają antyoksydacyjnie i dzięki temu opóźniają procesy starzenia. Czarna herbata często polecana jest również jako środek wspomagający likwidację bólów głowy, a także jako remedium w przypadku wyczerpania psychicznego. Wpływa również pozytywnie na stan naszego uzębienia, wzmacniając szkliwo i działając antybakteryjnie.
Jak parzyć czarną herbatę?
Dzięki temu, że czarną herbatę możemy (i powinniśmy) zalewać wrzątkiem, jest bardzo łatwa do przygotowania. Jeżeli chcemy by napar herbaciany miał działanie pobudzające, liście zaparzamy od 2 do 3 minut, natomiast jeżeli chcemy uzyskać napój, który pozwoli nam się wyciszyć i uspokoić, liście parzymy około 5 – 6 minut. Czarną herbatę możemy pić z mlekiem, cukrem bądź cytryną, pamiętając by nie dodawać cytryny do naczynia, w którym znajdują się fusy. W fusach znajduje się glin, który w połączeniu z sokiem z cytryny tworzy cytrynian glinu, który może osadzać się w naszym organizmie i zwiększać ryzyko choroby Alzheimera. Zerknij także na artykuł pt. jak pobudzić organizm.
Rodzaje czarnej herbaty
Istnieje wiele gatunków czarnej herbaty, jednak trzy niżej wymienione cieszą się największą popularnością:
- Yunnan, która swą nazwę zawdzięcza prowincji leżącej w południowo-zachodniej części Chin, charakteryzuje się dość delikatnym, jak na czarną herbatę smakiem. Dzieje się tak między innymi dzięki obecności delikatnych pączków liści herbacianych zmieszanych z ciemnymi liśćmi. Czarna herbata Yunnan ma złocisto-czerwoną barwę i intensywny zapach.
- Cejlon uprawiana w środkowej i południowej części Sri Lanki, o klasycznym, o wiele bardziej wyrazistym niż Yunnan smaku, jest popularna na Wyspach Brytyjskich, gdyż idealnie smakuje z dodatkiem mleka i odrobiną cukru.
- Assam to herbata pochodząca z północnej części Indii. Ta herbata o ciemnoczerwonym kolorze i intensywnym smaku i aromacie również często jest przyrządzana z dodatkiem mleka i cukru. Ponadto wyróżnia się ona na tle innych herbat dużą zawartością teiny.