Herbata oolong to jeden z tych rodzajów herbaty, który produkowany jest w Chinach. Biorąc pod uwagę stopień oksydacji, plasuje się pomiędzy herbatami zielonymi a czarnymi. Bardzo często nazywana jest zaszczytnym mianem pogromcy i niszczyciela tłuszczu, ale do właściwości herbaty oolong wrócimy za chwilę. Jednak, aby móc cieszyć się w pełni z jej niebywałych właściwości konieczne jest odpowiednie parzenie. Pełnię smaku (w zależności od intensywności jaką preferujemy) osiągniemy dzięki zalaniu liści wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza i parzeniu przez około 2-4 minut.
Jaki smak ma herbata oolong?
Jeżeli chodzi o smak herbaty oolong to… w tym przypadku ile ludzie tyle opinii! Jedni wyczuwają w naparze orzechowe nuty, inni trawiaste, kwiatowe lub nawet – słodkie. Niewątpliwe olbrzymia rolę odgrywa w tym przypadku chociażby to jak długo liście pozostaną pod przykryciem. Miłośnicy tych naparów są jednak zgodni co do jednego – zaparzanie jednoznacznie łączy się z unoszącym się po całym domu zapachu orzechów. A ten dosłownie kradnie serca! Pomimo tego, że herbata ta nie należy do najpopularniejszych, przez wielu uznawana jest za wyjątkową. Z dumą sięgają więc po nią prawdziwi herbaciani koneserzy!
To doskonały moment, aby nieco bliżej przybliżyć sobie właściwości herbaty oolong. Podobnie jak zdecydowana większość herbacianych naparów ma dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Herbata oolong redukuje i zmniejsza uczucie stresu, a także wspomaga układ odpornościowy. Ponadto inne właściwości herbaty oolong to:
- jest bogatym źródłem antyoksydantów,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- korzystnie wpływa na regulacje flory bakteryjnej,
- zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby sercowe,
- przyspiesza metabolizm.
Na koniec warto zauważyć jednocześnie, że herbata oolong oprócz wyjątkowych właściwości wyróżnia się również produkcją podzieloną na pięć etapów.